30 mars 2011

Promenad och bakverk

Igår var jag och fästmannen ut på en skön promenad i vårsolen. Det är inte ofta man hinner vara ute och njuta av vädret men denna gång passade vi på. Annars så i helgen bakade jag kokosmums, väldigt goda blev dom och jag rekommenderar dem varmt. Idag har jag också hunnit med lite bakande, mormor fyller år på fredag så min uppgift denna vecka är att röra ihop några små bakverk. Idag provade jag då på kokosbitar, väldigt vad jag fastnat för dethär med kokos. Kan ju kanske ha någonting att göra med att min fästman är galen i kokos :) Imorgon har jag tänkt hinna med chokladsnitt, hoppas de också lyckas.


Här kommer recept på de senaste bakverken (bilderna lånade från Google) 


Kokosmums: ca 20 bitar
Smet

4,5 dl strösocker
0.75 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
1,5 msk gelatinpulver
1,5 dl kokhett vatten

Strössel
4-5 dl kokosflingor
1,5 msk kakao (kan uteslutas)

Rör ihop socker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål. Blanda sedan ut gelatinpulvret i det varma vattnet och tillsätt detta i sockerblandningen. Vispa sedan detta med elvisp i ca 20-30 minuter. Det är en fördel om man har en elvisp med roterande bunke till detta.Blanda sedan kokos och kakao, eller bara kokos. Strö ut en del av kokosblandningen i  en rektangulär form ca 20×30 cm.
Häll smeten i formen och strö över kokos.Låt smeten stå och svalna i ungefär 2 timmar på en sval plats. Skär sedan ut små rutor som du sedan doppar i resten av strösslet. Färdigt att servera!


Kokosrutor: ca 25st 
Kakan:
100 g smör
2 st äggulor
1 st ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Topping:
2 st äggvitor
1 dl socker
2 dl kokosflingor

Smält smöret. Klä en ugnsform, ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 175 grader.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och häll vitorna i en annan. Tillsätt det hela ägget till äggulorna. Tillsätt också socker och bakpulver. Vispa med elvisp till en ljusgul pösig smet. Tillsätt mjölet och det smälta smöret, vispa snabbt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i ugnsformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. 
Topping: vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret och kokos och rör om. Bred ut toppingen över kakan. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter i nedre delen av ugnen tills den får en guldgul färg. Låt svalna och skär sedan i bitar.
·      


25 mars 2011

Nya projekt väntar

Nu äntligen är alla uppgifter till sömnadskursen inlämnade. Hann till och med bli klar till deadline. Jag sydde som sagt en romantisk tunika och en svart kort kavaj. Bilder kommer senare när jag får plaggen tillbaka :) 
Nu blir det att börja nya projekt, först på listan är en omlott klänning och en bolero till en kund. Annars har inget nytt hänt förutom att denna vecka är det den så kallade pampas veckan, då alla studeranden i österbotten drar på sig sina studiehalare och firar studielivet :). Idag är det då själva pampas nationaldag, men det skippar jag i år, det fick räcka med onsdagens bravader när det var så ska det låta på krogen olivers inn :) 

15 mars 2011

Vårglädje

Förra veckan damp denna fina bok ner i min postlåda, så nu fick man ännu mer inspiration till vårpyssel. Boken är fylld med roliga pyssel för våren och sommaren och jag kommer absolut att ta mig tid till att tillverka en mängd med saker därifrån :). Annars så känns det skönt att det äntligen är plusgrader på termometern och att solen skiner, men än känns våren ganska långt borta och det är snöns fel! 

Jag har fått lite nya kundarbeten som jag ska sy under de närmaste månaderna, bland annat en studentklänning. Det är alltid lika roligt att sy klänningar och bra är det att man också får sy åt andra, annars kan det lätt hända att jag har en garderob full med klänningar. 


Denna underbara bok vann jag på bloggen  In-Knit, Tusen tack :)